zondag 20 oktober 2019

Brexit-bijverschijnselen: vermijding en verslaving

Het is zo ver: de Britten beschikken voortaan over een 'Brexit-vrij' nieuwskanaal. De Brexit is zo belastend dat een steeds groter deel van de Britse bevolking het nieuws mijdt. Sky News lanceert nu een nieuwskanaal zonder nieuws over de Brexit: alle avonden in de lucht en op YouTube.

Het is a langer bekend dat de onzekerheid over de Brexit voor vele gezondheidsklachten zorgt. Een enquĂȘte door BritainThinks wees eerder dit jaar uit dat 43% van de Britten zich machteloos voelt, 39% boos en 38% angstig. Een grootschalige studie van de London School of Economics vond nog meer geestelijke nood, zowel bij voorstanders van Leave als van Remain.

Er zijn ook Britten die juist verslaafd zijn geraakt aan het Brexit-drama en de oneindige vloed aan nieuws en duiding van de eindeloze reeks van plannen en tegenplannen met hun onverwachte wendingen . Zij maken zich wellicht al zorgen over wat ze met al hun vrije tijd zullen doen als de Brexit geregeld is. Maar sommigen pogen nu al van hun verslaving af te komen. De journalist en voormalige redacteur van The Observer Tim Adams rapporteerde vorig weekend over zijn mislukte poging om af te kicken van Brexit-nieuws. En dat was nog voordat de ‘laatste’,  ‘echte’ onderhandelingen begonnen voor, langs en in de tunnel.

Zelfs in Nederland zijn mensen die onweerstaanbaar worden aangetrokken door het fascinerende schouwspel. Een aantal van hen noemt zich ook verslaafd aan Brexit-nieuws (Volkskrant, achter betaalmuur). 

Virginie Mamadouh