vrijdag 1 november 2019

De nacht van de deadline: humor als redmiddel?


Halloween zou de nacht van de Brexit worden. In Wijk aan Zee hadden ze een groot feest gepland op 31 oktober om Engeland uit te zwaaien, want de afloop stond vast. Boris Johnson zou er zelf voor gaan liggen. Brexit aan zee heette het - A party to wish Great Britain the best.

Na 17 oktober werd besloten om de party toch te laten doorgaan. Maar uiteindelijk moest het uitzwaaifeest ook vanwege moeilijkheden aan deze kant worden afgelast. De vergunningen waren niet rond. Echter, geen nood. Er is al een nieuwe datum: 29 februari 2020, zie de website.

Aan de overkant zond Channel 4 op Halloween een show uit van comedian Kieran Hodgson: How Europe stole my mum (hoe Europa mijn moeder gestolen heeft), over de verstoorde relatie met zijn moeder die Leave had gestemd. Aangekondigd als een comedy/documentaire is het een mix van autobiografische schetsen, grappen en nieuwsfragmenten uit de moeizame relatie van de Britten met Europa sinds hun eerste poging om toe te treden. Dat werd door Frankrijk tot tweemaal toe geblokkeerd in de jaren zestig. De show werd ondanks nieuw Brexit-uitstel toch op 31 oktober uitgezonden en kan online bekeken worden

De kritiek was lovend vanwege de intelligente manier waarop de polarisering werd verbeeld en gerelativeerd – er zijn immers eerdere gelegenheden geweest waarin het land diep verdeeld was. Zo zorgde de show voor een hart onder de riem voor de vele Britten die met lede ogen hebben moeten aanzien hoe hun gezin, familie en vriendenkring door Brexit en alles wat er om heen hangt diep verdeeld is geraakt.

Virginie Mamadouh