zondag 27 januari 2019

Brexit en de geografische kwaliteiten van Theresa May

“Wat is de EU?” was de meest gegoogelde vraag in het Verenigd Koninkrijk op de dag na het referendum in 2016. De Britten gingen dat blijkbaar toen pas massaal uitzoeken. Misschien gold dat ook wel voor de voorvechters van de ‘Leave’-campagne.


Hoe is het twee-en-een-half jaar later gesteld met de kennis van de EU onder de politici die over de deal beslissen? Wat weten ze eigenlijk van de verdragen en instituties, maar ook van de geografie van de Unie waarvan ze het grootste deel van hun leven deel uitmaakten? Niet alle ministers en parlementsleden blijken even goed op de hoogte van zaken als de hoeveelheid goederenvervoer tussen Calais en Dover en het verkeer over grens met Ierland.

Het zou dan ook een geruststelling kunnen zijn dat Theresa May geografie heeft gestudeerd. In Oxford bezocht ze vanaf 1974 de School of Geography. Afdelingshoofd was de politiek geograaf Jean Gottmann, een bekend auteur in de Verenigde Staten en in Frankrijk. Haar tutor was John Patten, later lid van het Lagerhuis voor de Conservatieven en Minister van Binnenlandse Zaken onder Thatcher.

Patten heeft naar verluidt veel invloed gehad op May. Als academicus is hij niet erg actief geweest. Het werk van Gottmann, waaronder zijn meesterlijke The Significance of Territory uit 1971, heeft hij vast behandeld. Net als de toetreding tot de Europese Gemeenschappen, een jaar voordat May ging studeren, en het referendum dat het nieuwe Labour-kabinet daarover in 1975 organiseerde. Maar hij was voor May vooral invloedrijk als conservatieve politicus, niet als geograaf. Uiteindelijk bleek hij haar voorganger op het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Theresa May verliet Oxford in 1997 met een bachelor’s degree tweede klasse, ze was het Britse equivalent van een zesjesstudent. Het is dan ook beter onze verwachtingen van haar geografische bagage niet te hoog te stellen.

Virginie Mamadouh