maandag 14 januari 2019

Knutselpartijen in de race om de zetels

Ze staan zich op te warmen voor de start, de clubs die met elkaar gaan strijden om de zetels in het Europees Parlement.


Van oudsher zijn er clubs van de bekende stromingen: christendemocraten, socialisten, liberalen, in elkaar gezet door de gevestigde nationale partijen. Al langer hingen daar nog wat kleinere formaties omheen. Tijdens de laatste twee perioden zitten er ook eurosceptische fracties in het Parlement. Ook afgevaardigden van nationale partijen, maar meestal pas recent actief.

Bij de komende verkiezingen treden een paar nieuwelingen naar voren die anders in elkaar zitten. Het zijn transnationale samenwerkingen van Europeanen die zich rechtstreeks op het Europees niveau richten. Doordat de verkiezingen nog steeds uitdrukkelijk per land georganiseerd zijn, moeten zij net als de andere partijen per land in de diverse benodigdheden voorzien (lijsten, programma’s, campagnes). Eerdere pogingen in deze richting bleven zonder succes.

Aan de start staan deze keer VOLT en DiEM25. VOLT wordt met name gedragen door studenten uit het hoger onderwijs en net afgestudeerden die als Erasmus-generatie Europa als eigen leefruimte beleven. VOLT streeft naar een krachtig federaal bestuur ingebed in een levendige democratie op Europees niveau. DiEM25 brengt een aantal activistische bewegingen en denkers van linkse huize bijeen die eveneens een democratisch Europa willen, maar op basis van een nieuwe constitutie. Een kopman daar is de voormalige Griekse minister van financien Varoufakis die van plan is zich in Duitsland kandidaat te stellen voor het Europees Parlement.

De race is tussen de gevestigde nationaal georganiseerde clubs en de transnationale uitdagers. Allen zien de verkiezingen met vertrouwen tegemoet.

Herman van der Wusten