woensdag 30 januari 2019

Linktip: Slugger O’Toole, kijkjes in de Noord-Ierse ziel

De grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland is nu het grootste probleem in voor het bereiken van een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De politieke situatie in Noord-Ierland luistert daarbij extra nauw. Maar noch in Brussel, noch in Londen is veel parate kennis over de politiek en samenleving van Noord-Ierland.


Gelukkig bestaat er sinds 2002 een gezaghebbend blog: Slugger O’Toole. Hier is een hoop wetenswaardigs over de actuele politieke beslommeringen in Noord-Ierland te vinden, in kort bestek kalm uitgelegd. Opiniestukjes afkomstig uit alle delen van het - politiek nog altijd scherp verdeelde - land vertellen ongezouten de diverse waarheden. Ze worden steeds weer van zinnig lezerscommentaar voorzien. Het blog houdt de politieke opinie in de verschillende groeperingen uitstekend bij.

Slugger O’Toole was een typetje uit een Ierse ballad (o.a. vertolkt door The Dubliners en The Pogues) en later een sokpop in een Amerikaanse televisieshow: ‘There was Slugger O’Toole who was drunk as a rule’. Hij geldt als een persoon aan wie alles over zijn eigen omgeving moet worden uitgespeld. Dat gebeurt dus in de blogs met ‘conversatie, politieke praatjes en terloopse inzichten’, en nu ook op YouTube, Facebook, Twitter en plaatselijke televisie. Aanvankelijk bedoeld voor Noord-Ieren die verder dan eigen parochie wilden denken, is het blog is nu ook een belangrijke informatiebron voor belangstellenden overal ter wereld. De recente autobom in Londonderry, een mogelijk voorteken van hernieuwde troebelen, werd een dag later op Slugger O’Toole al becommentarieerd.

Herman van der Wusten