vrijdag 1 februari 2019

Mediatip: Raw politics (Euronews)

Euronews startte in 1993 als initiatief van een aantal publieke omroepen met het uitzenden van vooral Europees nieuws. Kenmerkend waren items met voiceovers in de verschillende talen. Inmiddels is Euronews eigendom van het Amerikaanse particuliere mediabedrijf NBC.


Een van de highlights van de programmering is Raw Politics (op werkdagen tussen 18 en 19 uur). Het heeft vaste presentatoren, die de vaart erin houden. De voertaal is Engels, vaak met Iers accent of ‘euro-engels’. Met gasten en correspondenten wordt het EU-nieuws van de dag doorgenomen. De gasten zijn Europese commissarissen en medewerkers, Europarlementariërs uit alle hoeken, journalisten met standplaats Brussel, leden van denktanks of lobbyisten. Voor de vorming van een Europese publieke sfeer lijkt het een stap in de goede richting, al doet de taalkloof doet zich natuurlijk voelen.

Een greep uit de uitzending van 29 januari, de dag van de stemming over 7 Brexit-amendementen in het Lagerhuis. Een Duitse Europarlementariër is teleurgesteld over de Brexit. De Britten zijn volgens hem broodnodig vanwege hun pragmatische instelling. Intussen vertoont een splitscreen scènes uit het Britse parlement. Een Nederlandse Europarlementariër uit haar onverholen afkeer van de Britse manoeuvres. Uit Brussel komen de eerste afwijzende berichten over heropening van de onderhandelingen. Commentaar op de uitslagen vanuit Londen. Een Britse Europarlementariër uit de fractie van Farage vertelt hoe hij al een hekel had aan politici voordat hij er zelf een werd, en nu niet minder. Verder aandacht voor de dreiging van fake news, ondermijning van de komende verkiezingen en de positie van Facebook, en de maatregelen van de EU hiertegen.

Daarna volgt een gesprek van de presentatoren met publiek uit alle windstreken van de EU via diverse communicatiemiddelen (tekst, geluid en Skype met een webcam en headset). Al met al een uiterst levendige Europese uitzending.

Herman van der Wusten