In Nederland hebben we sinds 50 jaar een wettelijk vastgesteld minimumloon. Sommige EU-lidstaten waren eerder met de invoering van een minimumloon, andere later.
Een blog over de actualiteit in de Europese Unie, behorend bij het boek Europese Kwesties.
maandag 25 februari 2019
zaterdag 23 februari 2019
Minimumloon in de Europese Unie: grote onderlinge verschillen
Op 23 februari is het 50 jaar geleden dat het minimumloon in Nederland werd ingevoerd. Een mooie aanleiding om de situatie in de EU-lidstaten te bekijken. Er is namelijk geen EU-minimumloon.
dinsdag 19 februari 2019
De verkiezingscampagne is begonnen. Maar welke?
In Nederland gaat het nu in de media vooral over de campagne voor de Provinciale Staten/Eerste Kamerverkiezingen (20 maart). Op de achtergrond wordt ook al driftig toegewerkt naar de Europese verkiezingen (hier op 23 mei).
Lezing 19 februari 2019: Jed Odermatt - Brexit and Dispute Settlement
donderdag 14 februari 2019
Mediatip: in de keuken van de EU, terugkijken op 10 jaar crisis
BBC TWO zond onlangs drie documentaires uit onder de titel Inside Europe: Ten years of Turmoil (Binnen Europa: Tien jaar Onrust). Elke aflevering is een chronologische reconstructie van een van de crisissen die in de afgelopen tien jaar het voortbestaan van de EU hebben bedreigd.
woensdag 13 februari 2019
Italiaanse regionale verkiezing: meer nationale wrijving
In Abruzzo, ten oosten van Rome, leidden de regionale verkiezingen op 10 februari tot sterke verschuivingen ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2014 en de nationale verkiezingen in 2018. Wat zijn de gevolgen voor het wankele nationale evenwicht?
maandag 11 februari 2019
Longread: Maduro vs Guaidó - de rol van de EU
De humanitaire crisis in Venezuela is al jaren aan de gang. Miljoenen zijn het land ontvlucht vanwege de politieke terreur, de hyperinflatie en de hongersnood. Kan de EU een rol spelen in dit internationale drama?
vrijdag 8 februari 2019
Lezing 8 februari 2019: Mark Thatcher - Two paths for the creation of an EU political identity: cultural heritage policy
donderdag 7 februari 2019
Scheiding en gebroken harten
Beeldspraak is suggestief. Brexit wordt vaak als een scheiding voorgesteld. Dat geeft goed weer dat het een moeilijk en pijnlijk proces is. De spotlights waren daarbij steeds gericht op de vertrekkende partner. De achterblijver leek de breuk onbewogen te ondergaan. Maar klopt dat beeld wel met de werkelijkheid? Een land neerzetten als persoon is nog tot daar aan toe, maar de overige 27 EU-landen als verlaten wederhelft? Dat gaat ons begrip te boven.
Lezing 7 februari 2019: Carlo Ruzza - The Impact of Populist Parties on EU Institutions and Civil Society Organizations
woensdag 6 februari 2019
F35: ieder voor zich en de EU voor ons allen
Eindelijk is de eerste F35 aan de Koninklijke luchtmacht opgeleverd. Het nieuwe gevechtsvliegtuig – ook bekend als de Joint Strike Fighter– is de lang verwachte vervanging van de F16. In het voortraject stelde Nederland zich niet bepaald EU-minded op.
vrijdag 1 februari 2019
Mediatip: Raw politics (Euronews)
Euronews startte in 1993 als initiatief van een aantal publieke omroepen met het uitzenden van vooral Europees nieuws. Kenmerkend waren items met voiceovers in de verschillende talen. Inmiddels is Euronews eigendom van het Amerikaanse particuliere mediabedrijf NBC.
Abonneren op:
Posts (Atom)