donderdag 14 februari 2019

Mediatip: in de keuken van de EU, terugkijken op 10 jaar crisis

BBC TWO zond onlangs drie documentaires uit onder de titel Inside Europe: Ten years of Turmoil (Binnen Europa: Tien jaar Onrust). Elke aflevering is een chronologische reconstructie van een van de crisissen die in de afgelopen tien jaar het voortbestaan van de EU hebben bedreigd.


De eerste aflevering (We quit) gaat over de aanloop naar het Britse referendum in 2016, vanaf de verkiezing van David Cameron in 2010 en zijn pogingen om een betere deal te onderhandelen met de rest van de EU. De tweede (Going for broke) behandelt de eurocrisis, de reddingsacties en de ternauwernood voorkomen uitsluiting van Griekenland uit de Eurozone. De derde (Unstoppable) gaat over de migratiecrisis van 2015, de opvang van vluchtelingen en de overeenkomst met Turkije. Het verhaal wordt verteld aan de hand van nieuwsfragmenten over Europese toppen en bijeenkomsten (G20, bilaterale meetings), toespraken en fragmenten uit interviews met hoofdrolspelers en hun adviseurs. Soms zien we foto’s waar videobeelden klaarblijkelijk ontbreken.

De originele interviews zijn het meest inzichtelijk. De documentairemakers wisten een ontzagwekkende lijst van (ex-)EU-leiders voor de camera te krijgen: Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie en Angela Merkel, de Duitse bondskanselier (zij spreekt opvallend genoeg alleen over de migratiecrisis, niet over de euro). Tussen de voorzitters van EU-instituties en een keur aan presidenten, premiers en ministers vindt men tevens Dominique Strauss-Kahn (voorzitter van het IMF tijdens de eurocrisis) en een buitengewoon openhartige Ahmet Davutoğlu (de Turkse premier die de migratiedeal onderhandelde). Ook nadrukkelijk aanwezig zijn Jeroen Dijsselbloem (over de eurocrisis), Frans Timmermans en Mark Rutte (over de migratiecrisis).

De verschillende kanten van de onderhandelingstafel worden belicht. De openhartigheid is bij flarden verbluffend; zo leren we hoe vaak naarstig gezocht wordt naar compromissen om ieders achterban en coalitiepartners tevreden te stellen.

De drie documentaires (uitgezonden op 28 januari, 4 en 11 februari 2019 op BBC TWO) zijn te bezichtigen op YouTube.

BBC: Inside Europe: Ten Years of Turmoil - We Quit - Episode 1

BBC: Inside Europe: Ten Years of Turmoil - Going For Broke - Episode 2

BBC: Inside Europe: Ten Years of Turmoil – Unstoppable - Episode 3

Virginie Mamadouh