woensdag 6 maart 2019

Eurofracties: is de maat nu definitief vol voor de Europese Volkspartij?

De geschiedenis van de EVP kenmerkt zich door wrijving vanwege de diverse samenstelling van deze grootste fractie in het Europese Parlement. Men is daar dus wel gewend aan wat onderlinge verschillen en schermutselingen, maar nu lijkt er toch een grens bereikt te zijn.


Roerden eerder de Britse Conservatieven zich, tegenwoordig is het lidmaatschap van de Italianen van Forza (Berlusconi) en de Hongaren van Fidesz (Orbán) een probleem. Vooral Orbán maakt het bont. Nu hij in eigen land een harde propagandacampagne is begonnen tegen de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (tevens de vorige Spitzenkandidaat van de EVP), is voor vele christendemocraten een grens bereikt. Dit gaat verder dan alleen afwijkende meningen en autoritaire trekjes in de landelijke politiek. Orbán valt de Commissie frontaal aan, nog wel als onderdeel van een antisemitische complottheorie.

“Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!”, of wel: “U hebt ook het recht om te weten wat Brussel gaat doen!". Op de site Deutsche Welle zien we de Hongaarse poster van Juncker met George Soros, de Amerikaanse zakenman van Hongaarse afkomst die al vaker mikpunt is geweest van Orbáns antisemitische campagnes vanwege zijn filantropische activiteiten in Hongarije en de rest van Centraal Europa. De Central European University die Soros in Budapest oprichtte na het einde van de Koude Oorlog is onlangs door nieuwe Hongaarse wetgeving gedwongen om naar Wenen te verhuizen.

De Luxemburgse en Belgische partijen vroegen om actie van de EVP. Het CDA heeft zich inmiddels ook uitgesproken voor uitsluiting van Fidesz uit de fractie en uit de politieke partij. Waar de EVP als politieke partij cohesie en consistentie voorop zet, is het voor de parlementaire fractie verleidelijk om de Hongaarse delegatie toch binnen boord te houden. Een dozijn zetels telt flink aan. Bovendien voorkomt het behoud van Fidesz binnen de EVP de formatie van een sterke concurrerende fractie met Fidesz als kern.

De EVP-top zal de kwestie op de traditionele bijeenkomst voor de Europese Raad van 21-21 maart bespreken. Intussen heeft Orbán ‘toegezegd’ de aanval op Juncker per 15 maart te vervangen door eenzelfde aanval op Frans Timmermans met hetzelfde doel (tegen Soros en het migratiebeleid). Gelukkig voor de EVP richt hij zich dan op de Spitzenkandidaat van de concurrerende socialisten. Maar dat verandert niets aan het verband dat Orbán suggereert tussen de Europese Commissie en een denkbeeldige joodse samenzwering.

Virginie Mamadouh