dinsdag 5 maart 2019

Forum voor Democratie op zoek naar Europees onderdak

Deze week was Thierry Baudet aanwezig bij een bijeenkomst georganiseerd door Nicolas Dupont-Aignan (van Debout la France en recent Les amoureux de la France). Het doel van de vergadering was om samenwerking tussen extreem-rechtse, Eurosceptische en neonationale bewegingen te bevorderen en een gezamenlijke Europese fractie te vormen na de verkiezingen.


Tot nu toe is het nooit gelukt om over de persoonlijke en ideologische geschillen heen te stappen. Op dit moment zijn er drie fracties (en nog wat ongebonden leden): Europese Conservatieven en Reformisten (ECR) met de ChristenUnie/SGP en de Poolse PiS (en de Britse Conservatieven), Europa van Naties en Vrijheden (ENF) rond het Franse Front National, en Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EFDD) met de PVV en de Italiaanse 5 Stelle (en de Britse UKIP).

Volgens de laatste peilingen zouden de betrokken partijen samen de tweede fractie van het Europees Parlement kunnen vormen. Maar samenwerking blijft zeer onwaarschijnlijk. Voor de zekerheid zoekt FvD nu aansluiting bij de ECR, maar de ChristenUnie heeft al aangegeven daartegen te zullen stemmen. Het komt vaker voor dat twee of meer nationale partijen samen in een Europese fractie zitten maar dit lijkt de CU niet werkbaar: FvD wil de EU verlaten terwijl de ECR-fractie voor hervormingen ijvert.

De lijsttrekker van FvD is een oude bekende van de ECR. Derk Jan Eppink kent de Europese instellingen als geen ander. Hij begon als stagiair bij de Commissie, werkte als assistent bij het Parlement en was kabinetsmedewerker van twee Eurocommissarissen (Frits Bolkestein en later de Estische Sim Kallas, beiden van de liberale partij ALDE). Hij werd in 2009 in België gekozen als Europarlementariër, op de Lijst Dedecker (LDD) van de Vlaamse populistische politicus Jean-Marie Dedecker. Als Belgisch Europarlementariër voor de LDD was Eppink van 2009 tot 2014 lid van de ECR. In 2014 was hij lijstduwer voor de VVD, maar in 2018 zei hij zijn VVD-lidmaatschap op.

Virginie Mamadouh