Inlichtingendiensten van de EU-landen werken samen in informele groepen waarover - door de aard van hun werkzaamheden - weinig bekend is. De Club de Berne is zo’n informeel platform, waarin de hoofden van de inlichtingendiensten van de 28 lidstaten plus Zwitserland en Noorwegen elkaar al bijna 50 jaar jaarlijks treffen.
In de schaduw van grotere gebeurtenissen is op de Balkan recentelijk een Europees probleem uit de weg geruimd. Het gaat om de internationale erkenning van de naam North-Macedonia voor wat vanaf 1991 - na het uiteenvallen van Joegoslavië - jarenlang FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) moest heten.
France 24, de Franse internationale nieuwszender, organiseerde het eerste televisiedebat tussen de twee belangrijkste Spitzenkandidaten: de Duitse Christendemocraat Manfred Weber (CSU/EVP) en de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans (PvdA/PES).
Dissidente lidstaten zetten de EU voor het blok. In Hongarije, Polen en nu ook Roemenië wordt een politieke koers gevaren die strijdig is met de kernwaarden van onze Unie. In de Europese partijen worden harde noten gekraakt.
Terwijl het Brexit-drama het nieuws over de EU monopoliseert, hoort men weinig over de rol van de huidige halfjaarlijks roulerende voorzitter van de ministerraad: Roemenië.
Op 10 april was er in Brussel een aftrap van de Nederlandse campagne voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 23 mei. Het evenement trok maar weinig media-aandacht. Een verslag verscheen in Brussel Inside, de wekelijkse nieuwsbrief over EU-politiek van de NPO. Deze organisatie organiseerde ook een eerste lijsttrekkersdebat.
Toen de Britten op 11 April wakker werden, bleek Theresa May terug te zijn gekomen met een nieuwe afspraak voor de nog vorm te geven Brexit. De uiterste datum was gepland op de feestdag van uitgeholde pompoenen en griezelige figuren, Halloween (31 oktober).
Pas een paar dagen van te voren is de persconferentie
aangekondigd: in Milaan op 8 April zullen Salvini en Meuthen, de politieke
leiders van Lega in Italië en van Alternative für Deutschland, hun plannen aankondigen
voor samenwerking in de komende Europese verkiezingen. Uitnodigingen zijn uitgegaan
naar in totaal 20 bevriende partijen. Wie van hen de gebeurtenis zullen
bijwonen is nog onbekend.
Eigenlijk is het ongemakkelijk: een campagne om mensen op te roepen om te komen stemmen. Niet om te stemmen voor een partij of een kandidaat, maar gewoon om op te komen.
Vanaf woensdag 20 maart was Nederland even hartstochtelijk bezig om de grote winst van Forum voor Democratie in de Provinciale Statenverkiezing te duiden. NOS Bureau Europa (website: Brussel Inside) maakte een rondje EU om te kijken naar de kansen voor anti-establishmentpartijen bij de Europese verkiezingen.