maandag 15 april 2019

Halloween, Nigel & Annunziata

Toen de Britten op 11 April wakker werden, bleek Theresa May terug te zijn gekomen met een nieuwe afspraak voor de nog vorm te geven Brexit. De uiterste datum was gepland op de feestdag van uitgeholde pompoenen en griezelige figuren, Halloween (31 oktober).



Wat verwachtten de Britten ervan? Een prompte peiling van het onvolprezen YouGov vertelt ons dat 55% dacht dat men op dat tijdstip nog steeds EU-lid zou zijn, 14% dacht van niet en 31% het niet wist.

Nigel Farage zag de kans op nieuwe Europese verkiezingen voor het Verenigd Koninkrijk in deze omstandigheden hoe dan ook steeds meer naderen. Hij lanceerde de dag daarna de kandidatenlijst van zijn nieuwe Brexitpartij. De partij is al eerder opgericht en de meeste Europarlementariƫrs van UKIP zijn er lid van geworden.

Wel kwaad, maar positief gestemd kondigde Farage een revolutie aan in de Britse politiek waarbij een onmiskenbare Brexit als breekijzer zou moeten fungeren. Farage opereert nu tussen zijn oude UKIP-partij en de rechtervleugel van de Tory-partij. Wat zijn eigen celebrity-status in binnen- en buitenland in die competitie kan uitmaken, moet nog blijken. Hij heeft zich al voorzien van hulptroepen. Bij de lancering bleek de zuster van Jacob Rees-Mogg - de Tory-Brexiteer met de Edwardiaanse uitmonstering - prominent op de kandidatenlijst van de Brexitpartij te staan. Zij is journaliste, van kindsbeen af actief in de Conservatieve Partij en was voor die partij ook al eens (tevergeefs) parlementskandidaat. Als extra beschikt zij over een naam in stijl: Annunziata. Dat belooft nog wat.

Herman van der Wusten