maandag 1 april 2019

Linktip: op zoek naar Forumachtigen

Vanaf woensdag 20 maart was Nederland even hartstochtelijk bezig om de grote winst van Forum voor Democratie in de Provinciale Statenverkiezing te duiden. NOS Bureau Europa (website: Brussel Inside) maakte een rondje EU om te kijken naar de kansen voor anti-establishmentpartijen bij de Europese verkiezingen.



Het is een beproefde methode en zo’n rondje wordt al gauw een echte roadtrip. Bij Euronews zetten ze nu af en toe een knalrode bank ergens op straat waarop een verslaggever en een willekeurige burger uit de buurt kort maar krachtig van gedachten wisselen over de Europese toekomst.

De NOS-roadtrip verscheen op 24 maart en doet welgeteld 11 lidstaten aan. Aan het eind geen conclusie maar een woordvoerder van het Spaanse Vox. Deze nieuwe rechtspopulistische partij kan nu rekenen op 10% steun in de peilingen. De woordvoerder haalt herinneringen op aan een recent bezoek van Thierry Baudet waarbij het Vox-publiek geestdriftig het lied Y Viva España aanhief. Baudet merkte toen op dat je dat bij ons nooit kan zeggen: Leve Nederland. Dat vinden Nederlanders al snel te radicaal. Hij was er diep van onder de indruk, zei de woordvoerder. Wij zingen datzelfde lied trouwens ook (in de uitvoering van Imca Marina). Het is een Europees succes bedacht in Vlaanderen.

In feite blijkt het in de onderzochte lidstaten nogal verschillend te gaan met Baudet’s geestverwanten. Afgaand op de gepresenteerde informatie lijkt alleen in Oostenrijk en Spanje zicht te zijn op een flinke aanwas van rechtspopulistisch-achtige partijen. Daarnaast misschien in Zweden, waar de betreffende partij na een flinke overwinning werd uitgesloten van regeringsvorming. In Duitsland, Denemarken en Finland staat het er voor dit soort partijen niet erg gunstig voor. In Frankrijk, Polen en België is er nog niet veel van te zeggen. Italië is een moeilijk geval. Weliswaar wint de Lega sterk maar de 5 Sterrenbeweging verliest juist aanzienlijk. Die Sterren worden wel als linkspopulistisch voorgesteld, we kunnen Italië aanwijzen als land met een vruchtbare voedingsbodem voor Forumachtigen. Eind mei zien we de echte uitslag. Tot die tijd is Brussel Inside een Nederlandstalige bron met lichtverteerbaar nieuws.

Herman van der Wusten