maandag 8 april 2019

Salvini en Meuthen plannen Eurocoup vanuit Milaan


Pas een paar dagen van te voren is de persconferentie aangekondigd: in Milaan op 8 April zullen Salvini en Meuthen, de politieke leiders van Lega in Italië en van Alternative für Deutschland, hun plannen aankondigen voor samenwerking in de komende Europese verkiezingen. Uitnodigingen zijn uitgegaan naar in totaal 20 bevriende partijen. Wie van hen de gebeurtenis zullen bijwonen is nog onbekend.


Deze verrassing lijkt een flinke stap te zijn in de richting van de uiteindelijke bedoeling: het tot stand brengen van een grote Europese fractie. Salvini heeft daar al langer zijn zinnen op gezet. Jarenlang was hij een politicus zonder invloed in Brussel en Straatsburg. Nadat zijn kansen in de Italiaanse politiek zijn gekeerd, hoopt hij nu triomfantelijk op het Europese toneel terug te keren met een stevige fractie in het Europese Parlement. In het huidige Parlement maakt de Lega deel uit van een van de drie eurosceptische fracties, de ENF met 37 zetels, waarvan de Lega er 5 bijdraagt.

De Lega kan in de komende verkiezingen uitkomen op 28 zetels en de AfD op 13. Dit alleen al zou een tweemaal zo grote ENF kunnen opleveren. Maar er hangt nog veel meer boven de markt. Als Salvini de afgevaardigden van alle potentiële bondgenoten zou kunnen binnenhalen, zou hij ver boven de honderd zetels terechtkomen en daarmee tot de allergrootste fracties behoren. In de komende weken wordt uitgemaakt in hoeverre het gaat lukken om tot een fractie te komen. Die lijst van 20 bij de aftrap in Milaan is een vingerwijzing naar wat het worden kan.

Herman van der Wusten