woensdag 17 april 2019

Nederlandse campagne voor de Euroverkiezingen onopgemerkt van start


Op 10 april was er in Brussel een aftrap van de Nederlandse campagne voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 23 mei. Het evenement trok maar weinig media-aandacht. Een verslag verscheen in Brussel Inside, de wekelijkse nieuwsbrief over EU-politiek van de NPO. Deze organisatie organiseerde ook een eerste lijsttrekkersdebat.


De lijsttrekkers van tien partijen deden mee. Afwezig waren de Partij van de Arbeid en Forum voor Democratie. Dat was opvallend aangezien de PvdA-lijsttrekker ook de Spitzenkandidaat is van de PES (de Europese partij waartoe de PvdA behoort) en FvD de grootste partij was bij de laatste Nederlandse verkiezingen van 20 maart jl.

De aanwezige tien lijsttrekkers zorgden niettemin voor een levendige start van de campagne. De meesten zijn ervaren Europarlementariërs: Bas Eickhout van GroenLinks en mede-Spitzenkandidaat voor de Groenen, Sophie in ’t Veld van D66, Esther de Lange voor het CDA, Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren en Marcel de Graaf van de PVV, terwijl Toine Manders (50+) eerder voor de VVD Europarlementariër is geweest. De notoire afwezigen zijn dat ook: Derk Jan Eppink (FvD) was eerder Europarlementariër voor de Belgische lijst DeDecker; Frans Timmermans (PvdA) is weliswaar nooit Europarlementariër geweest maar is momenteel nog vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Nieuwkomers zijn Malik Azmani voor de VVD (nu Tweede Kamerlid), Arnout Hoekstra voor de SP (wethouder Vlaardingen), Ayan Tonça voor Denk (directeur van een cluster van basisscholen) en Bert-Jan Ruissen voor de SGP (fractievoorzitter in de gemeenteraad van Krimpen aan de IJssel).

Het debat kan teruggekeken worden op de facebookpagina van de NPO. Hopelijk zullen de verder geplande debatten in de komende campagne, zoals het Nieuwsuur lijsttrekkersdebat op 13 mei alsook het slotdebat tussen de Europese lijsttrekkers op 15 mei, een groter aantal potentiële kiezers bereiken.

Virginie Mamadouh