zaterdag 18 mei 2019

Eurovisie

De Eurovisie, het televisienetwerk van de Europese Radio-Unie (EBU), maakt overuren. Deze week werd woensdag het laatste debat van de Spitzenkandidaten (in het Engels The 2019 Eurovision Presidential Debate) aan de omroepen aangeboden. Dat was precies tussen de twee halve finales van het Eurovisie Songfestival op dinsdag en donderdag.


De omroepen van deelnemende landen hadden duidelijk meer belangstelling voor de halve finales dan de omroepen van de EU-lidstaten hadden voor het lijsttrekkersdebat. Op zaterdag 18 mei wordt de finale door een nog groter deel van de Europese televisiekijkers gevolgd. Zij kunnen telefonisch stemmen op hun favoriete liedje (behalve op de inzending van het eigen land).

Die andere Europese wedstrijd gaat ook om de stemmen. Nederlandse politici op campagne spelen er slim op in. Tijdens de halve finale waarin de Nederlandse vertegenwoordiger Duncan Laurence zich moest kwalificeren trad de VVD-lijsttrekker Azmani op als quizmaster en stelde vragen over het songfestival. De finale was aanleiding voor gezelligheid. D66 organiseerde een Eurovision Party in Tilburg bij de Rockacademie Fontys Hogeschool voor de Kunsten waar Duncan Laurence les heeft gehad. Kandidaat Frans Timmermans keek met een PvdA-gezelschap in Amsterdam.

In 2014 werden de Europese verkiezingen voor het eerst in mei georganiseerd (voorheen was dat in juni) en ook toen werd het Eurovisie Songfestival aangehaald om het stemmen bij de verkiezingen aan te moedigen. Onderstaande poster werd op 10 mei 2014 in tweets van de voorlichtingsbureaus van het Europees Parlement in verschillende landen gebruikt. Hij verwijst naar het winnende lied Rise like a phoenix van de Oostenrijkse drag queen met baard Conchita Wurst.

De boodschap is onveranderd. Because voting in the Eurovision Song Contest won’t fix the climate either.


Virginie Mamadouh