dinsdag 7 mei 2019

Nog meer Gele Hesjes op Franse verkiezingslijsten


Naast de twee gele lijsten Alliance jaune en Évolution citoyenne hebben nog een aantal van de overige 31 Franse lijsten banden met de Gele Hesjes.

Een derde poging uit de beweging om tot een gele lijst te komen, de lijst Jaunes et citoyens (Geel en burgers) is uiteindelijk samengegaan in Les Patriotes (de Patriotten), de lijst van Florian Philippot (tot 2017 vice-president van het Front National van Marine Le Pen).

Een andere lijst werd door de NOS zaterdag gepresenteerd als een derde lijst uit de Gele Hesjes-beweging. Dat is de lijst van de Mouvement pour l'Initiative Citoyenne,(Beweging voor het Burgerinitiatief). Deze MIC bestaat echter al sinds 2006 als RIC (met R voor Rassemblement) en deed eerder mee aan de Europese verkiezingen van 2009. De kandidaten zijn door middel van loting aangewezen. Tweede op de lijst is Clara Egger, een politicoloog die veel over volksreferenda heeft gepubliceerd. Zij is nu werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Op de website van MIC wordt ook geen melding gemaakt van kandidaten met Gele Hesjes-“geloofsbrieven”. Dat doen enkele andere lijsten wel, om stemmen onder demonstranten en sympathisanten te winnen. Het gaat om lijsten aan de extreemlinkse en aan de extreemrechtse kant van het politiek spectrum:
  • Pour l'Europe des gens, contre l'Europe de l'argent (Voor de Europa van de mensen, tegen de Europa van het geld) van de Franse Communistische Partij PCF telt drie Gele Hesjes;
  • Ensemble pour le Frexit (Samen voor de Frexit) van François Asselineau telt er twee;
  • Le courage de défendre les Français (De moed om de Fransen te verdedigen) van Nicolas Dupont-Aignan telt er één.
Asselineau en Dupont-Aignan verlieten beiden de partij van Nicolas Sarkozy in 2007 - om een eigen anti-EU partij op te richten: Union Populaire Républicaine (de Republikeinse Volksunie) en Debout la France (Frankrijk, sta op!). Dupont-Aignan is tevens de Franse partner van Forum voor Democratie.

De enkele Gele Hesjes die zo strategisch worden opgevoerd zijn waarschijnlijk niet genoeg om veel andere Hesjes te trekken. Maar wellicht zijn ze wel van nut om sympathisanten onder de eigen achterban vast te houden.

Virginie Mamadouh