donderdag 9 mei 2019

Posters Nederlandse partijen voor de Europese verkiezingen

De Nederlandse campagne voor de Europese verkiezingen is begonnen. De posters van de 16 lijsten in Nederland zijn nu zichtbaar in de publieke ruimte. Ze geven stof tot nadenken.

Wat ten eerste opvalt is de totale afwezigheid van de namen van de Europese partijen, zelfs bij Frans Timmermans, de Spitzenkandidaat van de PES. Bijna alle partijen gebruiken ook hun eigen kleuren, niet die van de EU-vlag.

Maar enkele posters laten lijsttrekkers (of partijleiders) zien, en de getoonde personen zijn allen mannen. We zien Versteeg, de CDA-lijsttrekker die zijn telefoonnummer doorgeeft, Timmermans , Baudet en Eppink voor Forum en Wierma van Vanderegio (maar hij staat dan weer niet op de posters van de Piratenpartij voor de lijstcombinatie Vanderegio/Piratenpartij).

Zeven posters verwijzen helemaal niet naar Europese verkiezingen, de achtste alleen impliciet: Stem Frans Timmermans. De Europese dimensie is daar alleen duidelijk voor degenen die weten dat hij de Spitzenkandidaat is.

Enkele slogans verwijzen naar Europa als geheel: Denk Europa (Denk) , Voor Europa (D66) Wij zijn Europa ( Volt). Andere wijzen naar Brussel als Europees symbool: Brussel Bereikbaar (CDA) met dat telefoonnummer (van de lijsttrekker?), Brussel niet de baas (SP).

De tegenstanders van de EU zijn het meest expliciet:
  • Samenwerking ja, Superstaat Nee, Voor een christelijk geluid in Europa (ChristenUnie –SGP)
  • Jezus ja, EU nee (Jezusleeft.nl)
  • Nexit! Stem PVV Opvallend genoeg is dit ook de enige poster met he blauwe en de gele sterren van de Europese vlag (en de Nederlandse vlag). Vermoedelijk om zich duidelijker te profileren ten opzichte van FVD.


Virginie Mamadouh