donderdag 2 mei 2019

Longread: de score van de Commissie Juncker

Het eind van de looptijd van de Commissie Juncker (2014-2019) nadert. Een goed moment om te kijken hoe de inspanningen van de Commissie worden gewaardeerd.

Hiertoe is door BCW en EURACTIV een scoreboard opgesteld. BCW (Burson, Cohn & Wolfe) is een van de grootste mondiale communicatiebedrijven en EURACTIV is een Europees mediaplatform dat sinds 1999 actief is in 12 talen (helaas niet in het Nederlands). Deze partners organiseerden tussen 9 oktober en 3 december 2018 een online survey onder belangstellenden, veelal mensen die de EU-politiek van dichtbij volgen. 1769 personen uit alle lidstaten (en ook een aantal van buiten de EU) deden mee, tweederde waren mannen. Zij beantwoordden twintig vragen over de verrichtingen van de Commissie en de individuele Commissieleden, afgemeten aan hun oorspronkelijke doelstellingen, met een cijfer van 0 tot 10. Dit werd in een vertaald goedkeuringspercentage (hoe dit precies berekend werd is echter onduidelijk). De Commissie Juncker als geheel scoorde 46% goedkeuring. Dat is weliswaar teleurstellend, maar 41% vond wel dat ze het beter deed dan de Commissie Barroso (tegenover 34% slechter en 26% hetzelfde).

Verschillen
Er waren grote verschillen tussen de afzonderlijke Commissarissen.
  • Margrethe Vestager, de Deense liberale die zich over mededinging buigt, scoort het hoogst - en als enige net boven de 50% (50,2%).
  • Federica Mogherini (de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, een Italiaanse sociaaldemocrate) met 49,6%
  • Frans Timmermans (de Nederlandse sociaaldemocraat, eerste vicevoorzitter, belast met beter regels, instituties, rechtstaat en fundamentele rechten) met 46,9%
  • Cecilia Malmström (de Zweedse liberale, met handel in haar portefeuille ) met 44,7%
  • Voorzitter Jean-Claude Juncker (de Luxemburgse christendemocraat) met 44,4%.
Hekkensluiters:
  • Tibor Navracsics (Hongaars, namens Fidesz die onder vuur ligt bij EPP) voor onderwijs met 19%
  • Neven Mimica (Kroaat, sociaaldemocraat) voor ontwikkelingshulp met 20,6%
  • Jonathan Hill (Brit, Conservative) die over de financiële sector waakte tot het Brexit-referendum in de zomer van 2016 met 20.9%.
Maar liefst drie vrouwen eindigden in de top 5, terwijl er negen vrouwen in de Commissie zitten (van de 28 leden).

In de kijker
Deze bevindingen duiden erop dat zichtbaarheid een grotere rol speelt dan effectiviteit bij deze goedkeuringsoordelen. Navracsics is het gezicht van Erasmus+, het supersuccesvolle en populaire uitwisselingsprogramma voor studenten. Timmermans heeft weinig succes geboekt met het tegengaan van de misstanden in Hongarije, Polen, Slovakije , Roemenië en Bulgarije maar was wel regelmatig in de media te zien en horen. Malmström heeft het TTIP Verdrag niet kunnen redden van critici en opponenten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Opvallend is verder de beoordeling van Michel Barnier (Fransman, EPP) die de Brexitonderhandelingen voor de Commissie leidde. Zijn optreden werd gewaardeerd met de goede score van 57%.

Wie volgt Juncker op?
De respondenten werden ook naar hun wensen gevraagd voor de nieuwe commissie. Als voorzitter was de Deense Vertager, die inderdaad kandidaat is voor de ALDE, veruit de populairste (met 20%). Tweede is haar partijgenoot en concurrent de voormalige Finse premier Alexander Stubb (met 7%). Zij worden gevolgd door Frans Timmermans (de kandidaat van de PES met 6%) en twee niet-kandidaten Michel Barnier en Angela Merkel (beiden 5%, beiden EPP). Dan volgen de Duitse kandidaat van de EPP (de grootse fractie in het Europees Parlement) Manfred Weber (4%) en Nigel Farage, de leider van UKIP en de sindsdien opgerichte nieuwe Brexit Party (3%).

De resultaten zijn te raadplegen op:

https://www.euractiv.com/section/eu-elections-2019/news/vestager-ranked-best-eu-commissioner-favourite-to-succeed-juncker/

http://europedecides.eu/wp-content/uploads/2019/02/EC_scoreboard_Report.pdf

http://europedecides.eu/wp-content/uploads/2019/02/EC_board_2019_highlights.pdf

Virginie Mamadouh