zondag 19 mei 2019

Roemeense socialisten en de twee petten van Timmermans

Eurocommissarissen moeten ontslag nemen als zij zich nationaal verkiesbaar stellen en nationaal campagne voeren. Dat hoeft niet als zij meedoen aan Europese verkiezingen. Frans Timmermans en Margrethe Vestager zijn als Spitzenkandidaten in de campagne nadrukkelijk aanwezig maar tevens nog steeds aan het werk in de Europese Commissie. Dat beperkt vast de tijd dat ze aan de campagne kunnen besteden maar veroorzaakt ook vreemde situaties.

Terwijl Frans Timmermans de lijst aanvoert van de Europese federatie van socialistische en sociaaldemocratische partijen PES stuurde hij als Commissaris een dreigende brief naar de Roemeense regering, gevormd door de Sociaal Democratische Partij PSD. Hij maande zijn collega-sociaaldemocraten om de Europese federatie van socialistische en sociaaldemocratische partijen PES voor wie Timmermans campagne voert. Toegegeven: de PSD is op non-actief gezet door de PES, en Timmermans had al aangegeven geen campagne in Roemenië te gaan voeren (zie dit eerdere blog). Maar de vertegenwoordigers van de PSD zitten nog in de PES-fractie in het Parlement en ze zijn - vooralsnog - na de verkiezingen welkom.

PSD-leiders reageerden getergd: volgens hen had de PES een monumentale tactische vergissing gemaakt met de nominatie van Frans Timmermans. Dat hun boze kreet enige invloed zal hebben op potentiële kiezers van Timmermans in andere lidstaten is onwaarschijnlijk. De reactie van de Roemenen werd amper opgemerkt in West-Europese media, terwijl wel uitvoerig werd bericht over het ultimatum van Timmermans.

Virginie Mamadouh