woensdag 8 mei 2019

Juncker blikt terug

De voorzitter van de Europese Commissie gaf op 7 mei in Brussel een grote persconferentie. Vooruitblikkend naar de Top van Sibiu, waar de leiders van de 27 overige lidstaten zich bij voorzitter Roemenië over de toekomst van de EU zullen buigen, en terugkijkend op zijn eigen werk.


Juncker stelde dat hij in zijn vijfjarige termijn, die in oktober afloopt, twee grote fouten had gemaakt.

De eerste was aan het begin van zijn mandaat. Hij wachtte lang met zijn reactie op de Lux Leaks, de onthullingen van een consortium van onderzoeksjournalisten over grootschalige belastingontduikingen in Luxemburg. Deze speelden in de periode dat Juncker daar zelf premier was. Meteen na zijn aantreden als commissievoorzitter kwam hij hierdoor persoonlijk onder vuur te liggen. Hij besloot te zwijgen, maar had beter eerder kunnen spreken.

De tweede fout van Juncker was zijn afwachtende houding in de campagne voor het Brexit-referendum. Op verzoek van de Britse Premier Cameron had hij zich niet gemengd in de campagne voor Remain. Ook had hij dus geen poging gedaan vanuit de Commissie hele leugens en halve waarheden over de Europese Unie in het Britse publiek debat te bestrijden. Achteraf geen goede beslissing. Met name de bewering van Leave dat het VK grote besparingen kon bewerkstelligen door de EU te verlaten, had Juncker beter wel kunnen weerspreken.

Als een van zijn grootste successen noemde Juncker overigens het behoud van Griekenland als EU-lid.

Virginie Mamadouh