vrijdag 3 mei 2019

Linktip: Kieswijzers Europese verkiezingen

Later deze maand kunnen we naar de stembus voor de verkiezing van het nieuwe Europese parlement. Op wie te stemmen? Geen simpele vraag, maar gelukkig staan we er niet alleen voor. Kieswijzers helpen ons om de partij te vinden die het beste overeenkomt met onze politieke overtuigingen.

Met een week vertraging is de stemwijzer van ProDemos ( ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’) voor de Europese verkiezingen beschikbaar op https://stemwijzer.nl/ De vertraging werd veroorzaakt door de noodzaak van extra stellingen met antwoorden van de betreffende partijen. De antwoorden van de PvdA en van GroenLinks op alle 30 aanvankelijk geselecteerde stellingen (en de 30 reservestellingen) bleken namelijk identiek. Dat is nogal verrassend voor een duo met zowel een grote verliezer als een winnaar van de recente Nederlandse verkiezingen.

Overigens is Nederland de trendsetter in kieswijzers. Ze zijn hier nu volledig ingeburgerd. Sommige kieswijzers zijn voor speciale thema’s en doelgroepen ontwikkeld, zoals die van het COC: https://www.rainbowvote.nu/europese-verkiezingen-2019/ )

Ook in andere landen met een proportioneel kiesstelsel is online keuzehulp populair, vooral in Duitsland, Finland, België en Zwitserland. De Duitse kieswijzer voor de Europese verkiezingen is te vinden op https://www.wahl-o-mat.de/

Europa-breed kan men zich wenden tot de website van EU and I 2019. Het Europese Universitair Instituut en de Universiteit van Luzern (in Zwitserland!) leggen iedereen dezelfde 22 stellingen voor maar na selectie van een lidstaat matchen zij de antwoorden met de standpunten van de politieke partijen in die lidstaat: https://euandi2019.eu/

Virginie Mamadouh