maandag 20 mei 2019

Mediatip: Nederlandse televisiedebatten

Maandag 20 mei in Nieuwsuur (NPO2 om 22 uur) debatteren de Europese lijsttrekkers van de twee grootste fracties op de Nederlandse televisie: Manfred Weber voor de Europese Volkspartij en Frans Timmermans voor de Partij van de Europese Sociaaldemocraten.
In Nederland hebben eerdere debatten tussen de Europese lijsttrekkers weinig aandacht gekregen: Eerder kwam dit duo al in actie op het Franse internationaal nieuws zender France24 (op 17 april) en op de Duitse zenders (op ARD op 7 mei en op en op ZDF op 16 mei). Ze debatteerden met andere lijsttrekkers in Maastricht (op 29 april) Florence (op 2 mei) en Brussel (op 15 mei).

Bij debatten die wel op de Nederlandse televisie worden uitgezonden zullen de komende dagen Nederlandse politici te zien zijn. Op woensdag 22 mei – de avond voor de verkiezingen - organiseert de publieke omroep NOS Nederland Kiest (NPO1 om 20.30) ) met 12 lijsttrekkers (van de 16 lijsten waarop de Nederlandse kiezers donderdag kunnen stemmen).

Aansluitend zal bij Nieuwsuur (NPO2 om 22 uur) een debat plaatsvinden tussen premier en VVD-leider Mark Rutte en Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het thema Nexit. Dat is een merkwaardig thema, aangezien Rutte geen kandidaat is en Baudet alleen lijstduwer is. Het versterkt de misvatting dat de hamvraag bij de verkiezingen is: wel of niet in de EU blijven, terwijl de debatten over beleidspunten zouden moeten gaan. De kandidaten die straks in het Europees Parlement het werk moeten doen hebben het nakijken.

Virginie Mamadouh